Moje opcije

Tko je moderator?

Moderator je korisnik/ diskutant/ sudionik koji se istaknuo, kvalitetom svojih upisa i angažmanom na forumu i time stekao povjerenje administratora koji mu je dodijelio moderatorske (tj. uredničke) ovlasti na forum za koji je moderator pokazao interes.

O moderiranju foruma

Moderator smije potpuno ili djelomično brisati postove/ priloge koji nisu u skladu s općim pravilima foruma (link).
Moderator smije opominjati druge korisnike foruma/ diskutante (sudionike u raspravi) zbog nepridržavanja pravila foruma.

Moderatorske ovlasti

Moderator imaju pravo u slučaju kršenja korisničkih prava ili nepoštivanja obaveza, a u svrhu očuvanja pozitivne atmosfere, izvesti bilo koji od sljedećih zahvata:

  • uređivanje poruke (npr. cenzuriranjem vulgarnih izjava). Uređivanje poruke ne smije mijenjati smisao poruke već samo odstraniti neprikladni sadržaj
  • brisanje poruke (u slučaju da je čitava poruka neprikladna sadržajem ili izričajem). Brisanjem poruke automatski će se obrisati i odgovori na tu poruku
  • zatvaranje teme (u slučaju da je, tijekom perioda u kojem moderator nije bio u mogućnosti reagirati, čitava diskusija skrenula u neke negativne smjerove)
  • brisanje teme (u slučaju da je diskusija započeta s namjerom koja se kosi s datim pravilima)
  • razdvajanje teme (u slučaju da su se u jednoj temi razvile dvije različite teme) i prebacivanje teme (u slučaju da je tema pokrenuta u pogrešnom forumu)

Obaveze moderatora prema administratoru

Moderator daje savjete administratoru ukoliko je to prema situaciji na forumu poželjno. Nadalje, moderator ima pravo zatražiti od administratora udaljavanje određenih korisnika s Foruma (banning/objasnjene u pop-upu), u slučaju da dotični namjerno krše pravila korištenja.

Obaveze moderatora prema diskutantima/sudionicima

Moderator mora nastojati sadržajem i stilom svog pisanja, osigurati što veću kvalitetu i broj diskutanta na forumu. Moderator ima obavezu zaštite svih sugovornika i promocije zdrave i pozitivne atmosfere u diskusijama, uz sva prava i obveze svojstvene ostalim korisnicima/sudionicima Foruma.
Moderatoru se možete javiti ako imate bilo kakvih problema sa forumom, imate bilo kakav prijedlog u vezi istog, ili jednostavno želite skrenuti pažnju na nešto što je moderatoru promaklo.

Moderatora mogu smijeniti

Administrator foruma svojom samostalnom odlukom, drugi moderatori s obicnom vecinom glasova, te diskutanti s peticijom, u kojoj je vidljivo opće nezadovoljstvo načinom rada dotičnog urednika.

Kako se postaje moderator?

Ako želite postati moderator molimo Vas da pošaljete popis foruma koje želite moderirati na adresu forum-admin@portal.net.hr

Napomena

Mišljenje moderatora u diskusijama nevezanim za funkcioniranje Foruma posve je individualno i ne mora odražavati službene stavove niti Foruma, niti Net.hr portala, niti bilo kojeg drugog entiteta vezanog uz Forum. Net.hr portal zadržava pravo da informacije o identitetu korisnika, kao i sve druge relevantne informacije, u slučaju sudske pravne akcije protiv tog korisnika proizašle iz korisnikovih poruka poslanih na Forum, proslijedi nadležnim organima (MUPu, sudstvu itd.), u skladu sa zakonski propisanim procedurama.
Pristupanjem diskusijama na Forumu, korisnici i moderatori potvrđuju da su svjesni gorenavedenih prava i obaveza, i da će ih se držati koliko je to moguće. Zajednički cilj svih sudionika trebale bi biti zabava i promocija pozitivnih međuljudskih odnosa (ali i učenje, druženje, pomaganje, traženje savjeta...).