Podgrijane namirnice?

Moje opcije

ocijenilo 0 korisnika
Ovaj post ima 39 odgovor(a) | 0 Sljedbenici

Egypat
Top 25 Contributor
Ženski
Registriran(a): 13.06.2003.
Poruke : 45.342
Podgrijane namirnice? Poslano: 08-25-2008 6:54
> > imate kaj reč na ovo? jel jedete "stari" krumpir? > > Ne. Mene isto učili da krumpir kad odstoji nije dobar > za želudac ili je čak otrovan (svašta su mi govorili, > ali ne vjerujem svemu). Ja ga ne jedem, ali moj čovo > pojede onako hladan i nije mu dosad ništa bilo. Ja > nenenene. tražila sam na netu i fakat je otrovan :0 :D al je i mrkva. nebi se smjela jest juha s mrkvom drugi dan... ----------------------- Odavde sam granala temu, ako nemate što protiv. Mislim da se ima tu što za reći.
Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 7:02
Nisam za mrkvu čula, za krumpir i špinat (podgrijan) da ?:| Pa, trebam već godinama mirisati ljubičice odozdol ako je i mrkva ... otrovna :D
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 51.150
Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 7:36
> tražila sam na netu i fakat je otrovan :0 :D Nadam se da link ne otvara neku doktorsku dizertaciju? B-) > al je i mrkva. nebi se smjela jest juha s mrkvom drugi dan... Nema beda ... zato ju ja poklopan nakon tjedan dana. :D

Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 7:45
> net još nije postojao kada sam otkrila da mi > jednostavno nije fino povrće koje je podgrijano. Meni je sve lijepo svježe. Ali su mi neke stvari puno ukusnije drugi dan (npr. grah, sarma ... i jedem ih i prvi i drugi dan, dok god ima, pretpostavljam da to nije prezdravo, ali živa sam. Još.) Jedino iz "bosanskog" lonca vadim krumpir, da ga ne grijem. To su jela koja uvijek kuham za "više" (osoba ili dana), pa sad ... a ne znam. Ja isto više problema sa stomakom imam kad je u pitanju kupus nego grah (njega prokuham nakratko u dvije vode, ali samo da "baci ključ", s par zrna kima i među prstima sode). No to je do želuca. Slatki (mislim na svježi) mogu samo na salatu, kuhan, dinstan - ni na mapi, a kiseli, kako god.
Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 8:03
U biti mogu i često jedem sirovo povrće. Gušt je. Sve pobrojeno, nisam doduše probala špinat, blitvu, brokulu, ... dosta toga da. I OK je sasvim.
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 51.150
Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 8:03
> i uvijek sam se pitala što to može biti u mrkvi koja se duga kuha u juhici? ... Ma kojekakvi nadri-doktori biologije, kemije i bogtepitajčega naprave laboratorijske eksperimente i "dokažu" da se u podgrijanim namirnicama [b]mogu[/b] razviti kojekakvi mikrobi od kojih [b]neki[/b] razvijaju štetne spojeve ... bla, bla, bla ...

besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 51.150
Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 8:18
> sad je glupo uopće za napisati, pa sam razmišljala što smo nekada davali gicama........sve sirovo, osim što smo im krumpir i kukuruz kuhali!!!! naravno da niti ja ne jedem krumpir i kukuruz sirove, pa sam si našla da sam najsličnija gici :D A jel si razmišljala dal pajceki možda ne voliju podgrijano? B-)

besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 51.150
Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 8:35
> pa pajceki, ko i sva živina, nikada ne jedu podgrijano. ... Kad se kuha za svinje, onda se u kotel ubaci i [b]napoj[/b] - dakle, ostaci sa ljudske trpeze. Dapače - ak bi očekival probleme (kod svinja, a kamoli ne kod ljudi), onda bi to bilo od [b]nepodgrijane[/b] hrane - a ne obrnuto. B-) Podgrijavanje = pasterizacija. B-) Sovjeti + elektrifikacija = socijalizam. :D Offtopičarenje + Očo = ]:)

relja
Not Ranked
Registriran(a): 19.05.2004.
Poruke : 1.354
Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 8:48
> > Ja isto više problema sa stomakom imam kad je u > > pitanju kupus nego grah (njega prokuham nakratko u > > dvije vode, ali samo da "baci ključ", s par zrna > kima > > i među prstima sode). > > > > No to je do želuca. Slatki (mislim na svježi) mogu > > samo na salatu, kuhan, dinstan - ni na mapi, a > > kiseli, kako god. > > ja sam odavno našla rješenje za sve to. gotovo sve > osim tog krumpira (vidiš, ima i tu nešto) se može > jesti sirovo. dakle naribaš si i jedeš: kelj, kupus, > ciklu, mrkvu, celer.......natrgaš na listiće ili > cvjetiće brokulu, karfiol, blitvu, > špinat........stvar navike. > recimo mrkva, pa od kuhane mrkve se osjećam sporo, > tromo, pospano i ne mogu dalje ništa jesti, a onda > sam za pola sata gladna! svježe mrkve mogu koliko > hoću. > [b]i uvijek sam se pitala što to može biti u mrkvi koja > se duga kuha u juhici?[/b] [b]ništa. vitamini su izumrli.[/b] i > nije stvar ljekovitosti juhice u mrkvi, već u mesu. > pileća juhica je nešto izuzetno, ali ako ju skuhaš od > pravog, dobro hranjenog pilića, ona je dobra, mrkva > joj je samo ukras. ne, u mrkvi se nalazi beta karoten, poznatiji kao ''vitamin za oci'' koji ako je mrkva svjeza, organizam ne moze preraditi dovoljno, jer se jako tesko razgradjuje. medutim, kuhanje potpomaze taj proces, te organizam iz kuhane mrkve izvuce puno vise karotena. mrkva je jedno od rijetkih povrca koje je zdravije kuhano (ukljucujuci krumpir kontam :D)
Egypat
Top 25 Contributor
Ženski
Registriran(a): 13.06.2003.
Poruke : 45.342
Odgovor na Re: Podgrijane namirnice? 08-25-2008 9:02
Kod pojedinih namirnica, ponovnim kuhanjem dolazi do nastanka nekih nepoželjnih sastojaka. Npr. juha od mrkve prekuhavanjem sadrži više nitrita (koji stvaraju toksične nitrozoamine u želucu), jer zbog ponovnog kuhanja dolazi do redukcije nitrata u nitrite. Manja djece su posebno osjetljiva na nitrite i zato im ne treba podgrijavati juhu od mrkve. Povrće kao npr. zelje, cikla, celer iz istog razloga ne treba podgrijavati već ih se preporuča jesti svježe pripremljene. Repa, celer, salata, špinat, rotkva i rabarbara sadrže oko 200 mg nitrata na porciju od 100 g. Nitrati iz špinata mogu se fermentacijom već skuhanog špinata, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrite koji mogu biti razlog trovanja odstajalim špinatom. Zato se preporuča pripremiti samo onoliko koliko se može pojesti svježe pripremljenog za jedan obrok. Špinat stavite kuhati u malo kipuće vode (ne u hladnu) i kuhajte ga oko 5 minuta. Vodu od kuhanja bacite jer je zasićena nitratima. Podgrijavanje krumpira se ne preporuča zbog glikozida solanina koja se nalazi u njemu i koji u nekim slučajevima može biti uzrok akutnog trovanja. Zeleni dijelovi krumpira i proklijali krumpir te zelena rajčica također sadrže solanin, pa ih je bolje izbjegavati. Krumpir izložen svijetlu odmah poprima zelenu boju i sadrži puno glikozida, zato ga za kuhanje, pečenje i sl. treba korisiti odmah nakon guljenja. eto B-) ili ovo... :D Za špinat se vjeruje kako je jako zdrav i bogat korisnim sastojcima, a zapravo je jedna od manje vrijednih vrsta povrća, a u nekim slučajevima može biti i štetan. Ima znatno manje vitamina od, recimo, svježeg kupusa, sadrži velike količine nitrata, koji pretvaranjem u nitrite u ljudskom organizmu imaju štetno djelovanje. Što dodati grahu Povrće je izvor minerala, vitamina i vlakana nužnih za normalno funkcioniranje organizma i jačanje imuniteta, ali upravo zbog pretvaranja nitrata u opasne nitrite potrebno ga je pažljivo pripremati. Juhu od mrkve, nakon što je jednom skuhana, nije preporučljivo podgrijavati jer postaje toksična. Juhu koja sadrži mrkvu i ostalo povrće treba kuhati za jedan obrok. A ako je ipak kanite jesti i za večeru ili sutradan, procijedite je, odstranite povrće, a vodu sačuvajte pa poslije u njoj skuhajte svježe povrće. Vodu u kojoj ste kuhali neki suhi dimljeni proizvod nemojte koristiti za kuhanje graha, jer smjese začina iz salamure u kombinaciji s nitratima svaraju toksične i štetne spojeve. A što bi onda bilo zdravo ?! I povrće i meso i žitarice, ali minimalno obrađene. Povrće, ako je moguće, jedite svježe, lagano začinjeno ili ga kratko ispirjajte. Sva jela najbolje je jesti odmah nakon pripreme, ne prekuhati, prepeći ili prepržiti. Također, osim ako nije nužno, ne ostavljajte za večeru ili za drugi ili treći dan. Manje više, sva hrana je zdrava na svoj način, ali kvalitetno i zdravo pripremljena.
Prethodna Sljedeća
Stranica 1 od 3 2 3   »