Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista?

Moje opcije

Ovaj post ima 35 odgovor(a) | 1 Sljedbenik

sefirot-Prometej
Top 150 Contributor
Muški
Registriran(a): 01.12.2003.
Poruke : 19.658
Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? Poslano: 04-03-2009 10:26

patriot_1:

"Sef"

Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista?
Sa tvojim znanjem,,mogao bi im lako ukazati na to da su u zabludi i da Jedini ,,postoji!
(Trojedini ili Jerini,,,svejedno,,Bog JEST,,,to je poanta)!
Tebi kao da je drago da ljudi ne vjeruju u Boga!Zbunjen sam,,pa pitam!

 

-Dobro pitanje Pat, vrlo dobro pitanje.

-Realno, ateisti i agnostici imaju daleko daleko realnije odgovore na realnost prostora oko nas te daju iskreno daleko bolje argumente. Njihov stav, ateizam, je njihov stav i u to se ne petljam, moje vjerovanje je moje i nisam primjetio da su me napali ili razmatrali moje vjerovanje da bi me diskreditirali. Drugim riječima, oni ne diraju mene, ja ne diram njih i mir. Mnogo mogu naučiti od njih, kao i u mnogočemu i oni od mene. Od vjernika sam također mnogo naučio, ne mogu reći da nisam (pa čak i od tebe), no problem je u onom vjerovanju u bajke. Hmmm, znanje je moć koja se može samo mudrošću kontrolirati. Da je više znanja u vjernicima, ne bi vjerovali i valjali se u blatu bajki i kontradikcija. S druge strane, da je ateistima mudrosti ..... možda bi mnogim stvarima pažljivije pristupali. Lako je sa prirodnim znanostima, daleko je teže s ljudima.

Ah, da, ipak sam se uhvatio..... jednom sam bio pitan o vjerovanju i ako se sjećaš da sam imao odgovor na koji oni sami (ili bar nisam dalje vidio) nisu imali protuargument. Hmmm, kako da objasnim...... ajmo polako u kratko.

osobno smatram da postoji Jedan i Jedini, Najviši Bog. Monoteističke kulture i politeističke Ga drugačije vide i opisuju zbog Njegove nad apstraktnosti (a zbog iste nadapstraktnosti Ga je nemoguće dokazati ili nedokazati kao i reći u potpunosti uvjereno "da To je On i to je ono Pravo" kao što to neki pokušavaju). Monoteisti navode o Njegovoj Volji, politeisti Njegovu Volju razmatraju kroz više lica tj. više božanstava.

Bog je iznad polarnosti, pa samim time iznad pojma svijetla i tame, dobra i zla .... jer da nije, ne bi bio Bog jer ne bi mogao razdvojiti svijetlo od tame, kao što ni sam ne bi razumio pojam dobra i zla (sjeti se Biblije, postanka /Bereshit/) gdje se navodi "22 Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!"".

Tako vjernici se tuku s vjernicima i sa ateistima i obrnuto no čak i ateisti u svojem negiranju potvrđuju, kao što vjernici svojim potvrđivanjem negiraju jer se radi o nad apstraktnosti, ain sof aur.

Ne znam da li si me išta shvatio. Iskreno se nadam da jesi.

Kritizirati Crkvu ne znaci ratovati sa Bogom!!!

Kritizirati vladu, ne znaci mrziti svoju Zemlju!!!

Živi i pusti da žive!

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 10:46

Ma,,,ja samo znam jedno,,,nekad si mi bio antipatičan,,,najradije bih na tebi probao,,,jesam li zaboravio Tekvando,,,
Sad si mi simpatičan,,,pokopao sam svoju negativu,,,potražio u sebi svoje frustracije i agresivnost i kao vjernik shvatio da je to pogrešno!Nikad se neću složit sa tvojim antikršćanstvom,,jer sam ZA Kršćanstvo,,čak sam i isključiv,,,smatram ga jedinim i jednim ,,kako bi ti rekao!No,,Boga trebamo jer On spašava,,tko će spasiti ateistu?Zato , bilo kakav i bilo koji bog je bolji od neboga?Ili?
Zato me čudi tvoja pristranost uz "neboga"!Ma kad razmislim,,i meni je draži ateist od lošeg vjernika.

>>>Jedino,,,njima nikad nebih mogao i htjeo reći,,OK,,to je dobro!Jer,,Bog ili jest ili nije!Ako je,,a ja i ti vjerujemo da je,,onda je to dobro za nas,,,a za njih,,,?Ako Bog spašava,,koji bog će njih spasiti?Zašto im ne reći"Ljudi,,vjerujte ,to je za vaše dobro!I ,,,evo zašto ja vjerujem!
Naime,kod ateista je prisutna velika arogancija,,,ono,,gledaju nas vjernike kao zatupljene tipove,,zaostale.Pa bi bilo dobro pokušat im dokazat da mi nismo intelektualni debili!
To mi fali kod tebe,tebi kao da je drago,,da netko nije vjernik!A na vjernika ćeš se okomit(često puta sa pravom,zato i rekoh,,radije ateist nego vjerski fanatik!).Meni je scember bliže nego Henok!Tako da smo donekle,,i tu slični!No,,ti si uvjek radije na strani nevjernika nego vjernika,,a to mi nije jasno!Jer nevjernika imaš isto svakakvih.Debila,,ubi Bože!Valjda to vidiš!

 

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 13:03

 

Možda je agnosticizam jedno od "poštenijih" gledanja na svijet. Čovjek si otvoreno prizna inferiornost i nemogućnost shvaćanja Boga i ne kvarta se u božije poslove.

S druge strane prirodne znanosti bi a priori trebale biti ateističke. Mi bi morale do jedne granice biti sposobni objasniti svijet bez upliva Boga. A tek na jednom drugom nivou kad smo iscrpli sve "bezbožne" varijante, u svoj svijet ubaciti djelovanje Boga. A i tada osobito s mjerom i oprezom. Za pretpostaviti je da je Bog stvorio svijet tako da se u njega ne mora svakodnevno uplitati. Ako čovjek može napraviti potpuno automatski stroj koji može raditi danima bez upliva čovjeka ...ne bi li onda i Bog tako trebao stvoriti svijet? Možda je upravo zato ta Božija ruka nevidljiva....?

antrax051
Top 500 Contributor
Muški
Registriran(a): 06.06.2006.
Poruke : 7.950
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 13:11

Baš bi se osvrnuo na ovo što je pat rekao da mi ateisti ponekada znamo gledati vjernike kao da su zatupljeni ili glupi.

Malo sam se zamislio i sjetio se da sam možda koji puta i sam znao u napadaju arogancije i sam biti isključiv prema nekom vjerniku i s podsmjehom komentirati neke njegove tvrdnje.

Istaknuo bi da ja nikada ne smatram samoga vjernika glupim, već neka njegova vjerovanja, a osobno mislim da osobu ne definira samo njegovo religijsko opredjeljenje.

Zato bi se ispričao patu i drugim vjernicima ako sam sam ponekada prešao granicu dobrog ukusa.

Svi mi kužimo da se ponekad malo rasprava zafitilji, ali to je normalno u debatama.

S time da recimo patriota u potpunosti shvaćam, jer se bog njemu objavio, tako da je sasvim razumljivo da je njegovo vjerovanje čvrsto kao stjenda i zato mi nema nekog smisla raspravljati previše s njim, jer d asam i ja imao neko takvo osobno iskustvo sigurno bi i sam vjerovao.

Ja ovdje više volim raspravljati sonima koji samo vjeruju bez ikakvog povoda, bilo to zato jer su ih od malena dresirali da beskompromisno vjeruju ili zato jer im je vjera dala smisao životu koji prije nisu vidjeli.

Za SDP-ov tisućljetni reich spremni!

sicamber3
Not Ranked
Muški
Registriran(a): 22.02.2009.
Poruke : 4.270
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 13:14

bravo kolega antrax

Non nobis, non nobis, Domine Sed nomini tuo da gloriam.

 

 

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 13:17

Nije problem samo kod tebe,,fino je da to vidiš,,,problem je što se nekako kod onih koji ne vjeruju automatizmom uvuče i arogancija,,,,
No,neki od njih,kad vide da i vjernik zna,,,da nije "nepismen" promjene stav!I to je dobro!
Loše je kad vjernici neznaju,,a takvih je najviše,,neznaju što vjeruju a još manje znaju to drugima objasniti,,onima koji nevjeruju!
Tako da smo,počesto za to i sami krivi,,što nas se gleda sa visoka!
No,,neki i jesu ateisti,,zbog arogancije!U odnosu na Boga,,ne na nas vjernike!
Biti prepotentan nije baš neki ,,put do Boga!Pa ni drugog čovjeka!

Tko voli one koji su ,,,puni sebe?
Možeš li imati mjesto kraj njih i osjećati se normalno?

Ne mislim na tebe,,neg općenito!

antrax051
Top 500 Contributor
Muški
Registriran(a): 06.06.2006.
Poruke : 7.950
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 13:39

Pokraj bahatih i arogantnih se nikada ne možeš osjećati dobro, bila ta osoba vjernik ili ateist nebitno.

Govorim o osobama koje su konstantno takve, ali mislim da nema ništa loše da si mi međusobno tu i tamo koji puta spustimo jedni drugima, onako u granicama normale.

To malo začini raspravu d adozu humora i čini je zanimljivom za promatrače.

naravno vrijeđanje je vrijeđanje i neukusno je u bilo kojem smislu.

Nikada nije u redu nekoga otvoreno zvati glupim ili zaostalim.

Za SDP-ov tisućljetni reich spremni!

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 13:53

Da,,,bahati čovjek je bahati (ne)čovjek bio on vjernik ili nevjernik!Vjerniku to manje pristaje, jer po difoltu,,mi bi  trebali biti skromni i ponizni!

Nije sada tako strašno,,,bilo je gadno nekad za komunizma kad je ateizam bio "službena religija"
U kako sam se tada znao ganjati sa ateistima,,,a uglavno nisu znali di su šuplji!Svaka čast onima koji su bili znalci,no ,takvi uglavnom jesu prihvaćali vjernika!

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 13:58

zanimljiv razgovor Vas dvoje. Nekad i ateizam zna doci do ektrema pa militantno proganjati ono cemu se govori "religio". Nekad i religija zna proganjati sve ostalo sta se protivi vjerovanju. Naci vagu izmedju polariteta i graditi hram ljudskosti. Bolje je reci "Ja sam covjek" od toga da na svakom kantunu vicem "Isus, Isus, Isus...." ili "krscanstvo, samo krscantvo". Svatko bi triba zavirit u svoju savjest i raditi na negativnostima, ne ih silom vjere odbijati, ali aktivno s njima voditi dijalog. I ono lose sta nam se u zivotu desi, moze biti dobro iskustvo za sutra.

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 14:16

Uzajamno poštivanje i dijalog!

Sve ostalo su extremi,,,pa nijedan vjernik ne postoji da nije nekad posumnjao u Božju opstojnost a nijedan ateista ne postoji koji ponekad nije pomislio,,"Što ako Bog postoji?"

Oni koji nikad nisu sumnjali nisu pravi vjernici,,,ateist koji se nikad nije zapitao"Što ako sam falio,,,što ako Bog jest" je glupan!

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 14:21

Diokletian:

zanimljiv razgovor Vas dvoje. Nekad i ateizam zna doci do ektrema pa militantno proganjati ono cemu se govori "religio". Nekad i religija zna proganjati sve ostalo sta se protivi vjerovanju. Naci vagu izmedju polariteta i graditi hram ljudskosti. Bolje je reci "Ja sam covjek" od toga da na svakom kantunu vicem "Isus, Isus, Isus...." ili "krscanstvo, samo krscantvo". Svatko bi triba zavirit u svoju savjest i raditi na negativnostima, ne ih silom vjere odbijati, ali aktivno s njima voditi dijalog. I ono lose sta nam se u zivotu desi, moze biti dobro iskustvo za sutra.

 

Dio,,,jesi li ti ikad Boga potražio,,onak,,osobno?
ne samo na intelektualnoj razini,,(emocionalna mi baš i nije neš)!

Da si rekao,,"Ej,,stari,,ima li te,,,postojiš li,,,ako da daj mi dokaz!"

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 14:29

Religija je za mene privatnost. Mogu reci samo da jesam religiozan, ali ne zelim ogranicenu religioznost na crkvene dogme i ljudske pojmove te kategorije. :)))

 

Jel ti dovoljan moj odgovor Pat? :)))

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 14:35

Nisam,meni je religija nebitna.Bitan je Bog!

Pitao sam ,,jesi li ikad probao Boga spoznati na način da mu baciš rukavicu,,,pa čekaš odgovor?

Izazov,,,

Nebi on trebao šutjeti,,ako jest!
A mnogima nama nije ništa rekla-kazala a ni intuicija ili razumska spoznaja,,,pogotovo ne osjećaj!
Sve to može biti imaginarno!

A susret je ipak , neš drugo!

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 17:54

patriot_1:

Nisam,meni je religija nebitna.Bitan je Bog!

Pitao sam ,,jesi li ikad probao Boga spoznati na način da mu baciš rukavicu,,,pa čekaš odgovor?

Izazov,,,

Nebi on trebao šutjeti,,ako jest!
A mnogima nama nije ništa rekla-kazala a ni intuicija ili razumska spoznaja,,,pogotovo ne osjećaj!
Sve to može biti imaginarno!

A susret je ipak , neš drugo!

 

Religija je i za tebe Pat jako bitna. Religija je upravo odnos prema transcendentnoj stvarnosti. Posto je tvoja transcendentna stvarnost Bog, onda jesi religiozan. Mnogi tu definiraju religiju socioloskom definicijom, ali bolje se je prebaciti da religiolosku definiciju religije.

 

Religija je odnos covjeka prema transcendentnoj stvarnosti. Taj odnos moze biti individualan, ali moze biti i kolektivan.

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Nikako mi nije jasno,,,zašto ti kao vjernik uvjek staješ na stranu ateista? 04-03-2009 22:28

Da,,,može se i tako shvatiti,,,
No ,,religiozan čovjek i nemora imati sigurnost da Bog jest,,,

 

Prethodna Sljedeća
Stranica 1 od 3 2 3   »