Sanader: Moja će ostavka otrijezniti europske političare Piše: Mladen Pleše Foto: Vjekoslav Skledar/CROPIX
S premijerom Ivom Sanaderom razgovarali smo dan poslije njegove najave da se povlači iz aktivne politike ZAGREB - U četvrtak ujutro, opisuju njegovi bliski suradnici, premijer Sanader došao je u svoj kabinet vidljivo odmoran i raspoložen. Međutim tijekom dana, kako su počele stizati informacije o negativnim reakcijama javnosti i i većeg dijela članstva HDZ-a na odluku o povlačenju, Sanaderovo se raspoloženje počelo mijenjati. Premda je primio i stotinjak poruka potpore, pokazalo se da je puno više onih u kojima mu zamjeraju što se u trenucima krize odlučio povući sa svih funkcija, koji ga čak optužuje za izdaju i bijeg. Sanader je suradnicima priznao da je iznenađen takvim reakcijama te da nije očekivao toliko nerazumijevanja za svoju odluku. Strasti i emocije- Siguran sam da će javnost vrlo brzo, za nekoliko dana, kada se smire strasti i emocije i kada prevladava razum, shvatiti da je moj potez od iznimne važnost za politički život Hrvatske. Uvjeren sam da je to značajan demokratski iskorak za Hrvatsku. Moja će odluka doprinijeti europeizaciji Hrvatske i uspostavi novih standarda u državi. Pokazat će se, kao i kada je došlo do promjene vlasti 2000. i 2003., da u Hrvatskoj nema nezamijenjivih ljudi, da se nakon promjena vodećih političkih ekipa ne događa ništa dramatično. Zapravo, posve suprotno. Radikalne promjeneHrvatska je svaki puta nakon izbora izlazila jača što je dokaz da je postala zrela demokratska država koja može bez potresa izdržati svaku promjenu vlasti. Nova Vlada i HDZ pokazati će da su sposobni i da se znaju nositi s problemima. A ja sam pak svima pokazao da nisam karijerist, da ne želim vlast pod svaku cijenu te da se nisam doživotno zalijepio za premijersku i političku karijeru. Međunarodna dimenzijaNešto kasnije Sanader je suradnicima prvi puta otkrio još jedan razlog koji ga je ponukao da donese odluku o povlačenju.Hrvatskoj je potreban šok. Među građanima Hrvatske još nije sazrijelo uvjerenje o nužnosti radikalnog zaokreta od dosadašnjeg načina života i rada. Svaku mjeru štednje, svaki pokušaj da se obuzda golema potrošnja, javnost je dočekivala na nož i krajnjim nerazumijevanjem. Možda će moje povlačenje iz politike pridonijeti da se građani Hrvatske napokon suoče s realnošću i s nužnošću radikalnih promjena i drastičnog zaokreta u svim sferama života. Licemjerno je da mi sada oni koji su me javno prozivali da sam nespsoban, da upropaštavam državu, da ne znam naći rješenje za probleme, sada kada sam dao ostavku, sada traže da ostanem. Ako sam nespooban kako kažu, zašto ne dopuste da odem. Oni bi bili najsretniji da sam se srušio i slomio. U Hrvatskoj su naviknuti da političari pobjeđuju na izborima ili da završe na Mirogoju ili na smetlišto povijesti. Osim toga mnogi misle da je, primjerice, prijem Hrvatske u NATO ili članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, nešto normalno, nešto što se dogodilo samo po sebi. A nije tako, iza toga toji mnogo rada, lobiranja, pregovaranja, trud...Mnoge moje poteze ne samo da nije razumijela javnost i oporba, nego i mnogi moji bliski suradnici. Proći tolike bitke, dožvjeti toliko nerazumijvnja i otpora, nije ni lako ni jednostavno, niti je moguće bez ožiljaka i rana. Sve to na svakom čovjeku ostavi neizbisive tragove. Osim toga moja ostavka ima i važnu međunarodnu dimenziju. Europskim političarima koji su tražili objašnjenje moga poteza odgovarao sam da sam to učinio i iz protesta zbog neprihvatljivog ponašanja spram Hrvatske. Politikantske igreNaprosto nisam želio sudjelovati u politikatskim igrama dijela europskih političara koji, premda znaju koliko je važno da Hrvatska uđe u EU, nisu uložili potreban trud da prekinu besprimjerno ucjenjivanja Slovenije. Upravo zbog svega toga siguran sam, da će moja odluka otrijezniti europske političare i prisiliti ih da se sada suoče s posljedicama svog neprincipijelog i neeuropskog ponašanja.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,7,2,,168280.jl
http://www.youtube.com/watch?v=a6vwXbQZvJo
smiling_atheist:Naprosto nisam želio sudjelovati u politikatskim igrama dijela europskih političara koji, premda znaju koliko je važno da Hrvatska uđe u EU, nisu uložili potreban trud da prekinu besprimjerno ucjenjivanja Slovenije. Upravo zbog svega toga siguran sam, da će moja odluka otrijezniti europske političare i prisiliti ih da se sada suoče s posljedicama svog neprincipijelog i neeuropskog ponašanja.
aha, jesi ih zajebo u EU , ne znaju što će sad.
Pa nisi njima dao otkaz nego svojim biračima ili je Hrvatska nečija vanjska ispostava pa sada prkosiš gazdama?
double_ego: smiling_atheist:Naprosto nisam želio sudjelovati u politikatskim igrama dijela europskih političara koji, premda znaju koliko je važno da Hrvatska uđe u EU, nisu uložili potreban trud da prekinu besprimjerno ucjenjivanja Slovenije. Upravo zbog svega toga siguran sam, da će moja odluka otrijezniti europske političare i prisiliti ih da se sada suoče s posljedicama svog neprincipijelog i neeuropskog ponašanja. aha, jesi ih zajebo u EU , ne znaju što će sad. Pa nisi njima dao otkaz nego svojim biračima ili je Hrvatska nečija vanjska ispostava pa sada prkosiš gazdama?
Pusti ti to. Ima logike. HDZ preuzima malo desnija varijanta. Prekidi pregovora, odustajanje .... svasta sad europi pada na pamet da smo "kadri" uciniti.
biće i ovaj 'interview' dao e-mailom kao i onaj lanjski...
smiling_atheist: double_ego: smiling_atheist:Naprosto nisam želio sudjelovati u politikatskim igrama dijela europskih političara koji, premda znaju koliko je važno da Hrvatska uđe u EU, nisu uložili potreban trud da prekinu besprimjerno ucjenjivanja Slovenije. Upravo zbog svega toga siguran sam, da će moja odluka otrijezniti europske političare i prisiliti ih da se sada suoče s posljedicama svog neprincipijelog i neeuropskog ponašanja. aha, jesi ih zajebo u EU , ne znaju što će sad. Pa nisi njima dao otkaz nego svojim biračima ili je Hrvatska nečija vanjska ispostava pa sada prkosiš gazdama? Pusti ti to. Ima logike. HDZ preuzima malo desnija varijanta. Prekidi pregovora, odustajanje .... svasta sad europi pada na pamet da smo "kadri" uciniti.
I? kaj sad? Europa je većinski vlasnik svega vrijednog u Hrvatskoj, dakle, psi mogu lajati i dalje....
golum01:I? kaj sad? Europa je većinski vlasnik svega vrijednog u Hrvatskoj, dakle, psi mogu lajati i dalje....
nisi nikad čuo za nacionalizaciju?
Znači to je taj spin i samožrtvovanje koje sam jednom usput spomenuo. Kao strahujući od mogućeg kaosa i nereda EU popušta i dozvoljava nam ulaz pod njene skute, a Slovencima više prejudiciranje granice nije bitno i otčepljuju pregovore.
Ne drži vodu, Sanaderov nasljednik će imati ista ograničenja u provođenju vanjske politike , Hebrang i Milinović nisu desnija varijanta, da im nije odgovarala Sanaderova politika dosad, išli bi putem Glavaša i Pašalića.
totenkopf: golum01:I? kaj sad? Europa je većinski vlasnik svega vrijednog u Hrvatskoj, dakle, psi mogu lajati i dalje.... nisi nikad čuo za nacionalizaciju?
aha, inače smo regionalna vojna sila, pa bi nam to krupni kapital dopustio
Ti stvarno vjeruješ u te pizdarije?
Spin samo takav, zato i nije naveo razlog odlaska, da se pizdarije po potrebi mogu puštati u javnost, ovisno o reakcijama na odlazak. Veliki comeback samopožrtvovnog premijera u utrku za Pantovčak. 100%.
"Nema toga naroda koji će se odreći svojih generala!"
"Smanjit ćemo PDV sa 22% na 20%!"
"Staviti ćemo ZERP na snagu!"
"Obećavamo rast BDP-a od 7%!"
east_river: Ti stvarno vjeruješ u te pizdarije? Spin samo takav, zato i nije naveo razlog odlaska, da se pizdarije po potrebi mogu puštati u javnost, ovisno o reakcijama na odlazak. Veliki comeback samopožrtvovnog premijera u utrku za Pantovčak. 100%.
ako ne "isplivaju" kakve kompromitirajuće fotografije ili dokumenti...
zašto ih nije šokirao zabranom prodaje nekretnina strancima?
više je razloga.
smiling_atheist:Hrvatskoj je potreban šok. Među građanima Hrvatske još nije sazrijelo uvjerenje o nužnosti radikalnog zaokreta od dosadašnjeg načina života i rada. Svaku mjeru štednje, svaki pokušaj da se obuzda golema potrošnja, javnost je dočekivala na nož i krajnjim nerazumijevanjem. Možda će moje povlačenje iz politike pridonijeti da se građani Hrvatske napokon suoče s realnošću i s nužnošću radikalnih promjena i drastičnog zaokreta u svim sferama života.
ovaj dio iz intervjua mi se najvise svida
Najveci mi je gust sidit i gledat more....
johannnn: smiling_atheist:Hrvatskoj je potreban šok. Među građanima Hrvatske još nije sazrijelo uvjerenje o nužnosti radikalnog zaokreta od dosadašnjeg načina života i rada. Svaku mjeru štednje, svaki pokušaj da se obuzda golema potrošnja, javnost je dočekivala na nož i krajnjim nerazumijevanjem. Možda će moje povlačenje iz politike pridonijeti da se građani Hrvatske napokon suoče s realnošću i s nužnošću radikalnih promjena i drastičnog zaokreta u svim sferama života. ovaj dio iz intervjua mi se najvise svida
Pa koji curac nije uveo "radikalne promjene i drastične zaokrete" dok je bio premijer?
Sve pet, samo onda nemoj obećavati čudesa, brda i doline u predizbornoj kampanji već reci da se treba pokriti koliko je pokrivač dug.
east_river: johannnn: smiling_atheist:Hrvatskoj je potreban šok. Među građanima Hrvatske još nije sazrijelo uvjerenje o nužnosti radikalnog zaokreta od dosadašnjeg načina života i rada. Svaku mjeru štednje, svaki pokušaj da se obuzda golema potrošnja, javnost je dočekivala na nož i krajnjim nerazumijevanjem. Možda će moje povlačenje iz politike pridonijeti da se građani Hrvatske napokon suoče s realnošću i s nužnošću radikalnih promjena i drastičnog zaokreta u svim sferama života. ovaj dio iz intervjua mi se najvise svida Pa koji curac nije uveo "radikalne promjene i drastične zaokrete" dok je bio premijer?
pa napravio je prvi odlucujuci korak prema radikalnim promjenama, sok terapija je najkvalitetnije rjesenje