Selefijska da'wa i metodologija

Moje opcije

ocijenilo 0 korisnika
Ovaj post ima 7 odgovor(a) | 2 Sljedbenici

muljko
Not Ranked
Registriran(a): 20.07.2012.
Poruke : 1.150
Selefijska da'wa i metodologija Poslano: 11-08-2012 4:46

Svi se danas pitamo ko su Selefije i ko su oni? Jesu li oni sekta ili nesto drugo. Mnogi ih nazivaju danas Vehabijama iako Selefije ne vole da ih neko zove Vehabijama jer odbijaju svaku mogucnost pripadnosti nekoj sekti. Kakvo je zapravo ucenje Selefija i jesu li oni muslimani? 

Selefije su muslimani i Selefizam nije sekta nego je to Islamska da'wa (misija) i metodologija koja ima za cilj sirenje Islama odnosno Ehli Sunneta vel Dzemata. Oni teze k tome da slijede Poslanikov s.a.v.s. sunnet i tradicju prvih muslimana to jest prve tri generacije muslimana. Zasto bas prve tri generacije? Zato sto je Poslamnik s.a.v.s. rekao da ce prve tri generacije biti najbolji muslimani od svih generacija i oni nam trebaju biti uzor. Prve tri generacije se nazivaju generacijom Selefa to jest Selefi Salihina. I u Kur'anu je naznaceno da nama muslimanima treba biti jedini uzor Muhammed s.a.v.s. Selefije su za ukidanje svih narodnih obicaja koji su uvedeni u Islamu. Poznato je da su nearapi koji su primali Islam prilagodjavali svoje obicaje Islamu a Selefije to odbijaju i oni se fokusiraju samo na obicaje Selefi Salihina. Zato Selefiije u da'wi koriste rijeci koje ukazuju na neki narod koji cini novotarije a to je djela koje Poslanik s.a.v.s. i Ashabi r.a. nisu cinili. Bidat (novotarija) je i u dodavanju ibadeta kao sto to cine neke Sufije. Zato su muslimani danas preplavljeni knjigama koje ukazuju na to sto je cinio Muhammed s.a.v.s. i koje dove je cinio i koje ibadete sprovodio. To je dragocjen izvor za nas muslimane koji tezimo da budemo kao generacija prvih muslimana. 
Selefijama mogu postati pripadnici svih cetiri mezheba jer Selefije nisu mezheb (pravna skola) nego da'wa kao sto sam ranije rekao. Zacetnici Selefjske misli su bili Imam Ahmed ibn Hanbel rahimehullah a kasnije Sejhul Islam Ibn Tejmije rahimehullah i Ibn Kajim el Dzevzije. Sustina Selefijske da'we se vodi tim pomenutm licnostima. Zapravo za Selefije su vjerodstojni izvori samo oni koje su potvrdili to troje licnosti. Zato kazemo da su Selefije pripadnici Ehli Sunneta vel Dzemat jer oni se vode jednom osnivacu mezheba Imamu Ahmedu ibn Hanbelu rahimehullah. 
Selefijska misao je jedina istinska misao Islama jer ona se vodi tradiciji koja je jedino vjerna. Selefije odbacuju bilo kakva filozofska nagadjanja o Allahu tako da su odbili njegovanje panteizma u Islamu a to je ucinio Imam Ahmed koji je osnovao Athari akidu koja se vodi tradiciji Poslanikovih Ashaba r.a. i nacinu kako su oni tumacili Alllaha dz.s. Takav pristup je pravilan i jedini vrijedan i taj pristup je jedini prihvacen od vecina muslimana. 
Athari akida shvaca Allaha onako kako su shvacali Allaha Poslanikovi s.a.v.s. drugovi tako da je Allah u Kur'anu i Hadisima naznacio svoja svojstva. Muslimanima je duznost vjerovati u Allahova svojstva onako kako je sebe prikazao u Kur'anu. Zato Poslanik s.a.v.s. kad su ga pitali gdje je Allah, on je rekao da je na Nebesima. On nije rekao da je Allah svuda i da se nalazi svuda, nego je rekao da je na Nebesima i da je to bice koje ima svoje prijestolje. Allah se izdigao iznad Arsa i on je na Nebesima dok Sufije vjeruju da je Allah utjelotvoren u svakoj materiji, bicu i da se svuda nalazi. Naravno to Ehli Sunnet vel Dzemat odbacuje. Allah je u Kur'anu jasno naznacio da posjeduje svojstva sluha, vida, govora, da ima ruke stopala i da sve cuje i sve vidi. Allah je prisutan kod covjeka svojim znanjem i on je o svemu obavijesten. To ne znaci da on mora biti utjelotvoren u bica da bi bio prisutan. Ipak mi muslimani moramo vjerovati da Allahova svojstva nisu slicna nijednim zemaljskim bicima. To je osnova islamskog vjerovanja.

Mislim da ste se ukratko upoznali sa glavnim ciljem Islamskog vjerovanja i sa Selefijskom da'wom koja nije nista drugacija od izvornog Islama. 

Ono sto je problem sa nekim Selefijama je to sto postoje neke grupacije koje su se odmetnuli od Islama i koji tekfire (proglasavaju nevjernicima) skoro sve muslimane. Tekfirovci su proglaseni od Saudijske Arabije i od Saudijske Uleme odmetnicima i Haridzijama. Oni nemaju veze sa pravom Selefijskom da'wom.

Zemlje u kojima je uspjela Selefijska da'wa je Saudijska Arabija i Katar i te zemlje imaju zvanicni mezheb koji se zove Hanbelijski mezheb. Te Selefije su mirne i ne proglasavaju nikoga kafirima niti se bave terorizmom tako da mozemo vidjeti i sada na Balkanu da se polako mijenja situacija i da utjecaj Saudjske Arabije je vidljiv tako da koliko mogu saznati doslo je do neslaganja i izmedju Selefija tako da se dobar broj ucenjaka izdvojio od Tekfir ideologije. 

Inace, za kraj, Selefijska metodologija obuhvata misljenja sva cetiri sunnijska mezheba (pravne skole).   

muljko
Not Ranked
Registriran(a): 20.07.2012.
Poruke : 1.150
Odgovor na Re: Selefijska da'wa i metodologija 11-08-2012 4:57

Cetiri Sunnijska priznata mezheba (Hanefijski, Malikijski, Safijski i Hanbelijski) pripadaju Ehli Sunnetu vel Dzemat. To je Pravi Put u Islamu. Sve ostalo su devijantne sekte koje su se otcjepile od tradicionalnog Islama.

Ehlu sunnet vel džemat su svi oni koji su na Uputi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovih ashaba (tj. na onome na čemu su oni bili) u znanju i akidi, na riječi i djelu, u adabima i ahlaku; a to je u stvari selef ovog Ummeta, tj. prve generacije i svi oni koji ih slijede u onome na čemu su bili do Sudnjeg dana. Nema sumnje da je Ehli sunnet vel džemat na pravom putu, čak šta više on je jedini na ispravnoj akidi, tj. na onoj na kojoj je bio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashaba. Ispravnost svih ostalih sekti se mjeri spram usklađenosti njihovog razumijevanja i tumačenja vjere spram sa akidom Ehli sunneta vel džemata. Za mua'tezile, kaderije, havaridži, eš'arije, meturidija i njima slične znamo da su skrenuli sa pravog puta (i to ne svi u istoj mjeri) baš zato što su se razišli sa akidom Ehli sunneta vel džemata. Dovoljno je časti nazivu Ehli sunnet vel džemat to što svaka sekta nastoji da se okiti njegovim perjem. A pravi prepoznatljivi znak pripadnosti neke grupe Ehli sunnetu vel džematu je njeno slijeđenje onoga na čemu je bio selef ovog ummeta
Selefije su oni koji slijede selef ovog ummeta u onome na čemu su bili od vjere, a selef ovog ummeta su prve tri generacije muslimana od pojave islama. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u rivajetu od 'Imran ibn Husajna, radijallahu anhu: "Najbolja generacija u mom ummetu je moja generacija (ashabi), zatim oni poslije njih a zatim oni poslije njih". (Buharija) Prema tome, one koje danas nazivaju selefijama oni nastoje da slijede prve tri generacije ovog ummeta. Pa tako te selefije danas predstavljaju Ehli sunnet vel džemat.

patriot_1
Not Ranked
Registriran(a): 24.05.2012.
Poruke : 3.112
Odgovor na Re: Selefijska da'wa i metodologija 11-08-2012 17:29

Moj Mujo,ono što znamo iz medija,vahabije su zlo,bar ovi u Bosni!
Strašno je (uz mnogo toga) što Židove nazivaju sinovima majmuna a Kršćane sinovima svinja!

cinguliminguli2
Not Ranked
Muški
Registriran(a): 17.06.2012.
Poruke : 2.806
Odgovor na Re: Selefijska da'wa i metodologija 11-08-2012 21:00

muljko:
Cetiri Sunnijska priznata mezheba (Hanefijski, Malikijski, Safijski i Hanbelijski) pripadaju Ehli Sunnetu vel Dzemat. To je Pravi Put u Islamu. Sve ostalo su devijantne sekte koje su se otcjepile od tradicionalnog Islama.

A što je sa Šijitima?

zoja
Top 500 Contributor
Ženski
Registriran(a): 12.11.2009.
Poruke : 7.693
Odgovor na Re: Selefijska da'wa i metodologija 11-08-2012 21:07

Muljko ne muljaj, ja sam se trudila procitati taj tvoj post, ali ne mogu, izaberi veci font, oci mi ispadose Cool

patriot_1
Not Ranked
Registriran(a): 24.05.2012.
Poruke : 3.112
Odgovor na Re: Selefijska da'wa i metodologija 11-08-2012 21:38

zoja:

Muljko ne muljaj, ja sam se trudila procitati taj tvoj post, ali ne mogu, izaberi veci font, oci mi ispadose Cool

Nisi puno izgubila!

RobinUd
Top 500 Contributor
Muški
Registriran(a): 16.01.2004.
Poruke : 7.001
Odgovor na Re: Selefijska da'wa i metodologija 11-08-2012 23:56

muljko:
Svi se danas pitamo....

Ako je ostatak lazljiv kao sto je pocetak, onda nije vrijedno dalje citati.

Ja se, na primjer, ne pitam.

Ni danas, ni inace.

Mad_Vlad
Not Ranked
Muški
Registriran(a): 19.05.2004.
Poruke : 16.576
Odgovor na Re: Selefijska da'wa i metodologija 11-09-2012 4:47

Who the fuck cares?