PURICE -- za božić

Moje opcije

ocijenilo 0 korisnika
Ovaj post ima 15 odgovor(a) | 0 Sljedbenici

besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.842
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-17-2006 23:03 | Zaključano
> ja bih tak nekakvu puricu PUNJENU S NEČIM ... no s čim oni to pune? Kolko se ja razmem f medecinu - z gotovim nadjevom kojeg kupiju u istom dućanu gde i duboko zmrznutu puricu. B-) > moja stara je uvijek pravila za božić običnu pelčenu puricu s mlincima, no ja bih sada htijela neku posebnu da se napuni s nečim finim.. nekim umakom i sl. Ni ja baš ne obožavam mlince. :p > anyway jel ima netko kakav recept? Imam, al mi se SAD (ili USA :D) ne pretipkava. Manjana. B-) Podseti me na PP ak ti se čini da zabušavam.

besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.842
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-18-2006 19:18 | Zaključano
Evo ga - recept je doduše za purana, al moja stara veli da purice u pravilu imaju mekanije meso i treba ih kraće peći. E sad, kolko kraće, valjda bu znal neko drugi. Dobru zabavu! ;) [b][i]Stuffed turkey[/i][/b] Sastojci za 8-10 osoba: 1 puran težak 5-6 kg 2 žličice soli ¾ žličice bijelog papra 1 glavica luka 4 stapke grmolikog celera 750 g staroga bijeloga kruha i jetra purana 500 g teleće smjese za kobasice 2 jaja 100 g maslaca 6 žlica narančina soka 2 žlice naribane narančine kore ½ žlice naribane limunove kore 4 žlice nasjeckanog peršina 1 žličica sušene majčine dušice ¼ žličice sušene mažurane ¼ žličice sušene žalfije 1 šalica ulja Purana iznutra natrljamo solju i paprom. Glavicu luka ogulimo i narežemo na kockice. Celer narežemo na ploškice. Koru kruha naribamo i kruh izrežemo na sitne kockice. Srce i jetru nasjeckamo i zamijesimo sa smjesom za kobasice, kockicama luka, ploškicama celera, kruhom, razmućenim jajima, rastopljenim maslacem, narančinom i limunovom korom, peršinom, majčinom dušicom, mažuranom, žalfijom, solju i paprom u tijesto. Purana, ne odviše napeto nadjenemo tim nadjevom i zašijemo otvore. namažemo ga uljem i stavimo ga trbuhom nadolje na rešetku u pećnicu zagrijanu na 200°C, nad isplahnutim limom za pečenje. Purana labavo pokrijemo komadom folije i pečemo 2 i ½ sata; za to vrijeme ga otprilike svakih 15-20 minuta premažemo uljem. Nakon otprilike 2 sata uklonimo foliju, pečemo još 30 minuta, a zatim purana preokrenemo. Opet ga dobro namažemo uljem i prekrijemo folijom. Nakon sljedećih 60 minuta pečenja uklonimo foliju, puana namažemo ostatkom ulja i polijemo ocijeđenim sokom od pečenke. Pečemo još 2-2 i ½ sata. Gotovog purana ostavimo da miruje 15-20 minuta u isključenoj otvorenoj pećnici. talog od pečenja otopimo vrućom vodom ili vrućom juhom od peradi, ulijemo u posudu, začinimo i po volji zgusnemo ili ga bistrog poslužimo uz purana. (za duboko smrznutog purana treba predvidjeti i vrijeme otapanja – za 5-6 kg teškog, potrebno je oko 36 sati otapanja u hladnjaku). ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Inače, čul sam da se varijante nadjeva razlikuju od predjela do predjela SAD. Ova gore mi djeluje prilično "domaće", samo kaj se kod nas većinom ne dodaje nadjev za kobase - i nadjeva se ispod kože, dok se ovim iz recepta puni trbušna šupljina. B-)

motovun7
Not Ranked
Registriran(a): 25.07.2006.
Poruke : 1.222
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-18-2006 23:49 | Zaključano
Joj,ja bih maksimalno pojednostavila nadjev - namočila bijeli kruh u mlijeku i kad omekša ocijedila i pomiješala s mljevenim puranovim jetricama i eventualno mljevenim mesom bilo koje vrste koja mi je pri ruci (kak sam perverzna,mogla bi to biti i soja) i naravno začinima,ali ne nužno zadanima,nego po želji (luk svakako a i sol i papar). Ostalo dalje kako slijedi (izbaciti sve komplicirane detalje ako ih još ima).
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.842
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-19-2006 11:07 | Zaključano
> Joj,ja bih maksimalno pojednostavila nadjev -... Ostalo dalje kako slijedi (izbaciti sve komplicirane detalje ako ih još ima). Sve 5! B-)

Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-19-2006 12:31 | Zaključano
Ja bih ovaj oriđiđi popov post samo sasula pa da mi se u pećnici stvori gotova, pečena pura ali za cca 4.5 ljuda (ne znam izračunati, ostat će puno :p šalim se, nemam gdje puricu ni kupiti)
loredana
Not Ranked
Registriran(a): 01.07.2006.
Poruke : 1.056
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-19-2006 19:15 | Zaključano
to je začin, sitnije narezan, pakiran kao i peršin, origano i sl.
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.842
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-20-2006 1:15 | Zaključano
> joj haha nemam pojma kaj tu piše i podrazumjeva se no isprinala sam baki i mami pa [b]budu valjda skontale[/b]. ja nemam pojma kaj je to majčina dušica Zakaj sam ja celo vreme imal osjećaj da [b]TI[/b] kaniš peć puricu? :roll

seterica
Not Ranked
Registriran(a): 17.12.2005.
Poruke : 369
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-22-2006 20:42 | Zaključano
Ja punim jednostavno: Zdinstati luk i jetrica i špek, dodati začine, procijeđeno pecivo, nafilati puricu omotati je u foliju i peči 2 sata, nakon toga izvaditi je iz folije i peći još sat da dobije boju
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.842
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-22-2006 22:03 | Zaključano
> ... nafilati puricu omotati je u foliju i peči 2 sata, nakon toga izvaditi je iz folije i peći još sat da dobije boju Ti bokca, izgleda po ovom da su američki purani duplo teži / žilaviji od zagorskih purica? :)

gnjaz
Top 500 Contributor
Muški
Registriran(a): 23.07.2004.
Poruke : 4.557
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-23-2006 10:13 | Zaključano
> A bormeš je lakše kupit odojka i lepo ga u pekaru > odnest, da ti ga frajer onako reš zapeče...a i bolje > je od pajceka hladno pečenje, neg od purana...fuj, ko > da drva jedeš... najbolje je namontirati ražanj u dvorištu,kakvog odojka od 20 kila i cijeli badnjak vani na hladnoći skakutati oko vatrice i grijati se medicom......B-)

..jednostavno nenadjebiv....

besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.842
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-23-2006 16:11 | Zaključano
> A bormeš je lakše kupit odojka i lepo ga u pekaru odnest, da ti ga frajer onako reš zapeče...a i bolje je od pajceka hladno pečenje, neg od purana...fuj, ko da drva jedeš... Ma fuuj! Zamastit se od vuha do vuha i još z rukavima stol pobrisat. Nisam nikad kužil čar žvakanja mrzle pajcekotine i lomljenja zubi na koži ko pleh. :p Al ko voli, nek izvoli. Pametni znaju čemu služi mikrovalka. B-) Tek je podgrijana puretina dobra stvar. :)

Prethodna Sljedeća
Stranica 1 od 2 2   »