PURICE -- za božić

Moje opcije

ocijenilo 0 korisnika
Ovaj post ima 15 odgovor(a) | 0 Sljedbenici

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
PURICE -- za božić Poslano: 12-17-2006 21:11 | Zaključano
otkada sam počela jesti meso, točnije jedem jedino ptice - zaželjela sam se purice. no ne onako običnu pečenu, već želim onakvu kao u američkim serijama i filmovima kakve npr. monica geller iz prijatelja priprema za dan zahvalnosti. ja bih tak nekakvu puricu PUNJENU S NEČIM ... no s čim oni to pune? moja stara je uvijek pravila za božić običnu pelčenu puricu s mlincima, no ja bih sada htijela neku posebnu da se napuni s nečim finim.. nekim umakom i sl. anyway jel ima netko kakav recept? tnx [b]Now what could be better than a home cooked meal How you want to eat it depends on how you feel You can eat all you want and you don't get fat Now where else can you go for a meal like that It's not fair to be selfish or stingy Every girl should experience eating out Sometimes when I come home from a hard day at work I swear it's all I can think about[/b] Poruka je izmijenjena od: Ciccone_Borderline_1983
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.099
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-17-2006 23:03 | Zaključano
> ja bih tak nekakvu puricu PUNJENU S NEČIM ... no s čim oni to pune? Kolko se ja razmem f medecinu - z gotovim nadjevom kojeg kupiju u istom dućanu gde i duboko zmrznutu puricu. B-) > moja stara je uvijek pravila za božić običnu pelčenu puricu s mlincima, no ja bih sada htijela neku posebnu da se napuni s nečim finim.. nekim umakom i sl. Ni ja baš ne obožavam mlince. :p > anyway jel ima netko kakav recept? Imam, al mi se SAD (ili USA :D) ne pretipkava. Manjana. B-) Podseti me na PP ak ti se čini da zabušavam.

besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.099
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-18-2006 19:18 | Zaključano
Evo ga - recept je doduše za purana, al moja stara veli da purice u pravilu imaju mekanije meso i treba ih kraće peći. E sad, kolko kraće, valjda bu znal neko drugi. Dobru zabavu! ;) [b][i]Stuffed turkey[/i][/b] Sastojci za 8-10 osoba: 1 puran težak 5-6 kg 2 žličice soli ¾ žličice bijelog papra 1 glavica luka 4 stapke grmolikog celera 750 g staroga bijeloga kruha i jetra purana 500 g teleće smjese za kobasice 2 jaja 100 g maslaca 6 žlica narančina soka 2 žlice naribane narančine kore ½ žlice naribane limunove kore 4 žlice nasjeckanog peršina 1 žličica sušene majčine dušice ¼ žličice sušene mažurane ¼ žličice sušene žalfije 1 šalica ulja Purana iznutra natrljamo solju i paprom. Glavicu luka ogulimo i narežemo na kockice. Celer narežemo na ploškice. Koru kruha naribamo i kruh izrežemo na sitne kockice. Srce i jetru nasjeckamo i zamijesimo sa smjesom za kobasice, kockicama luka, ploškicama celera, kruhom, razmućenim jajima, rastopljenim maslacem, narančinom i limunovom korom, peršinom, majčinom dušicom, mažuranom, žalfijom, solju i paprom u tijesto. Purana, ne odviše napeto nadjenemo tim nadjevom i zašijemo otvore. namažemo ga uljem i stavimo ga trbuhom nadolje na rešetku u pećnicu zagrijanu na 200°C, nad isplahnutim limom za pečenje. Purana labavo pokrijemo komadom folije i pečemo 2 i ½ sata; za to vrijeme ga otprilike svakih 15-20 minuta premažemo uljem. Nakon otprilike 2 sata uklonimo foliju, pečemo još 30 minuta, a zatim purana preokrenemo. Opet ga dobro namažemo uljem i prekrijemo folijom. Nakon sljedećih 60 minuta pečenja uklonimo foliju, puana namažemo ostatkom ulja i polijemo ocijeđenim sokom od pečenke. Pečemo još 2-2 i ½ sata. Gotovog purana ostavimo da miruje 15-20 minuta u isključenoj otvorenoj pećnici. talog od pečenja otopimo vrućom vodom ili vrućom juhom od peradi, ulijemo u posudu, začinimo i po volji zgusnemo ili ga bistrog poslužimo uz purana. (za duboko smrznutog purana treba predvidjeti i vrijeme otapanja – za 5-6 kg teškog, potrebno je oko 36 sati otapanja u hladnjaku). ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Inače, čul sam da se varijante nadjeva razlikuju od predjela do predjela SAD. Ova gore mi djeluje prilično "domaće", samo kaj se kod nas većinom ne dodaje nadjev za kobase - i nadjeva se ispod kože, dok se ovim iz recepta puni trbušna šupljina. B-)

motovun7
Not Ranked
Registriran(a): 25.07.2006.
Poruke : 1.222
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-18-2006 23:49 | Zaključano
Joj,ja bih maksimalno pojednostavila nadjev - namočila bijeli kruh u mlijeku i kad omekša ocijedila i pomiješala s mljevenim puranovim jetricama i eventualno mljevenim mesom bilo koje vrste koja mi je pri ruci (kak sam perverzna,mogla bi to biti i soja) i naravno začinima,ali ne nužno zadanima,nego po želji (luk svakako a i sol i papar). Ostalo dalje kako slijedi (izbaciti sve komplicirane detalje ako ih još ima).
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.099
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-19-2006 11:07 | Zaključano
> Joj,ja bih maksimalno pojednostavila nadjev -... Ostalo dalje kako slijedi (izbaciti sve komplicirane detalje ako ih još ima). Sve 5! B-)

Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-19-2006 12:31 | Zaključano
Ja bih ovaj oriđiđi popov post samo sasula pa da mi se u pećnici stvori gotova, pečena pura ali za cca 4.5 ljuda (ne znam izračunati, ostat će puno :p šalim se, nemam gdje puricu ni kupiti)
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-19-2006 16:18 | Zaključano
joj haha nemam pojma kaj tu piše i podrazumjeva se no isprinala sam baki i mami pa budu valjda skontale. ja nemam pojma kaj je to majčina dušica e i TNX PUNO! Nadam se da ću se fino nažderati zahvaljujući tebi!!! :):x [b]Well, you say that you need my love And you're wantin' my body, I don't mind Baby all I've got is time And I'm waiting to make you mine You say you wanna stay the night But you'll leave me tomorrow, I don't care All of your moves are right We can take it anywhere, this [/b] Poruka je izmijenjena od: Ciccone_Borderline_1983
loredana
Not Ranked
Registriran(a): 01.07.2006.
Poruke : 1.056
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-19-2006 19:15 | Zaključano
to je začin, sitnije narezan, pakiran kao i peršin, origano i sl.
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.099
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-20-2006 1:15 | Zaključano
> joj haha nemam pojma kaj tu piše i podrazumjeva se no isprinala sam baki i mami pa [b]budu valjda skontale[/b]. ja nemam pojma kaj je to majčina dušica Zakaj sam ja celo vreme imal osjećaj da [b]TI[/b] kaniš peć puricu? :roll

seterica
Not Ranked
Registriran(a): 17.12.2005.
Poruke : 369
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-22-2006 20:42 | Zaključano
Ja punim jednostavno: Zdinstati luk i jetrica i špek, dodati začine, procijeđeno pecivo, nafilati puricu omotati je u foliju i peči 2 sata, nakon toga izvaditi je iz folije i peći još sat da dobije boju
besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.099
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-22-2006 22:03 | Zaključano
> ... nafilati puricu omotati je u foliju i peči 2 sata, nakon toga izvaditi je iz folije i peći još sat da dobije boju Ti bokca, izgleda po ovom da su američki purani duplo teži / žilaviji od zagorskih purica? :)

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-23-2006 2:58 | Zaključano
A bormeš je lakše kupit odojka i lepo ga u pekaru odnest, da ti ga frajer onako reš zapeče...a i bolje je od pajceka hladno pečenje, neg od purana...fuj, ko da drva jedeš...
gnjaz
Top 500 Contributor
Muški
Registriran(a): 23.07.2004.
Poruke : 4.557
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-23-2006 10:13 | Zaključano
> A bormeš je lakše kupit odojka i lepo ga u pekaru > odnest, da ti ga frajer onako reš zapeče...a i bolje > je od pajceka hladno pečenje, neg od purana...fuj, ko > da drva jedeš... najbolje je namontirati ražanj u dvorištu,kakvog odojka od 20 kila i cijeli badnjak vani na hladnoći skakutati oko vatrice i grijati se medicom......B-)

..jednostavno nenadjebiv....

besposlenpop
Top 10 Contributor
Muški
Registriran(a): 04.10.2005.
Poruke : 50.099
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-23-2006 16:11 | Zaključano
> A bormeš je lakše kupit odojka i lepo ga u pekaru odnest, da ti ga frajer onako reš zapeče...a i bolje je od pajceka hladno pečenje, neg od purana...fuj, ko da drva jedeš... Ma fuuj! Zamastit se od vuha do vuha i još z rukavima stol pobrisat. Nisam nikad kužil čar žvakanja mrzle pajcekotine i lomljenja zubi na koži ko pleh. :p Al ko voli, nek izvoli. Pametni znaju čemu služi mikrovalka. B-) Tek je podgrijana puretina dobra stvar. :)

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: PURICE -- za božić 12-27-2006 17:59 | Zaključano
Ajde ne hebi...kad se dobro društvo žderaće skupi, di može ostat i jedan komad pajceka...:p
Prethodna Sljedeća
Stranica 1 od 2 2   »