Reumatoidni artritis - što me čeka?

Moje opcije

ocijenilo 0 korisnika
Ovaj post ima 13 odgovor(a) | 0 Sljedbenici

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Reumatoidni artritis - što me čeka? Poslano: 05-23-2003 20:10 | Zaključano
Imam 24 godine i nedavno mi je dijagnosticiran reumatoidni artritis.Imala sam upale malih zglobova na prstima obje ruke i problemi su trajali nekoliko mjeseci. Na terapiji sam ibuprofenom i djeluje.Ali,pretražila sam internet i svugdje pročitala da je to kronična bolest,sa fazama poboljšanja,lijekovima se samo pokušava držati pod kontrolom i usporiti proces oštećenja sustava za kretanje. Ako znate nešto o tome ili i sami imate RA, molim vas,recite mi što me čeka.
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 05-23-2003 20:51 | Zaključano
Ovdje ćeš naći kakvu takvu pomoć pri tome,možda i jako uspješnu. http://www.kombu.de/
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 05-24-2003 20:26 | Zaključano
Opaka bolest, čeka te težak život (nadam se da tebe neće tolik pogodit koliko je mene)... bio sam u bolovima skoro svako veče (križa), a prije nisam čak mogao stati na noge ... tablete sam odbacio jer su opasne za druge oragane. Pio sam Sulfasalizin, Medrol i Artokam. Sve ih bacih u smeće... trpim bol ponekad... samo vježba pomaže... priroda.. prehrana... isključivo hrana biljnog porjekla. Meso strogo odbacit, ne slušaj liječnike, jedi bilje biti će ti bolje... vjeruj mi... imam iskustva sa bolešću, jer je već prošlo negdje oko desetak godina otkako mi je dijagosticirana boleština. Bori se... javi se za savjet.. pitaj tu sam... BOK
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 05-27-2003 6:38 | Zaključano
Mari, ne znam odakle si, ali probaj doći do dr.Durigla (djurigl) ako još ordinira na klinici Rebro u ZG. Naime, prije nekoliko godina je povremeno primao pacijente, iako je bio u mirovini. On ti je glasio kao najbolji reumatolog još u bivšoj Yu. Meni su sa 13 godina dijagnosticirali mladenačku reumu (reuma juvenilis), no nakon silnih pretraga ustanovljeno je da imam "samo" problem periferne cirkulacije koji se očitovao upravo u bolnim malim zlogovima prstiju, jutarnjom zakočenosti istih itd. Ne znam kod koliko si liječnika bila, ali ako si dobila samo jednu dijagnozu, savjetujem ti da ideš dalje. Inaće, potrebno ti je puno vježbe (ali ne pretjerano naporne već plivanje, hodanje, vježbe istezanja) i kao što su ti već rekli pravilna ishrana. Probaj ujutro i navečer u mlakoj vodi vježbati prste (otvaranjem i zatvaranjem šake i sl.)po 10-ak minuta. Znam da je naporno i ja sam izbjegavala to,no, pomaže. sretno:-). I potraži malo savjet vezano uz homeopatske lijekove, prerano je da se truješ ibuprofenom i sl.
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 05-27-2003 19:38 | Zaključano
Hvala, gošća i Artritis man! Zapravo, ja sam dobila dva mišljenja:liječnik koji vodi moj slučaj dijagnosticirao mi je juvenilni artritis, iako je to čudno s obzirom na moju dob. Prije četiri i pol mjeseca počele su mi upale na malim zglobovima desne, a zatim lijeve ruke. Mjesec i pol uzimam ibuprofen i ruke su mi potpuno dobro. Inače, nakon što prođu te upale ja ne osjećam nikakvu ukočenost ni bol, čak ni ujutro, što se navodi u svim opisima RA. Reuma testovi, Waler-rose test, sve je bilo negativno. Ne znam u kakvim vremenskim intervalima napreduje ta bolest, jer osjećam se potpuno zdravo, a ibuprofen mi, čini mi se, djeluje loše na želudac. U Zagreb mi je teško, jer sam prilično daleko. Molim vas, kako se bolest razvijala kod vas, recimo, pojavljivanje upala i sl.? Puno ćete mi pomoći.
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 05-28-2003 0:08 | Zaključano
Nisam nikakav stručnjak,ali mi je poznato da su kiseline,mliječna i mokračna,glavni problem kod bolesti zglobova. Upravo je kombucha napitak taj koji uklanja te kiseline iz tijela i to fantastično dobro.Kao i mnoge druge štetne tvari,zapravo gotovo sve i detoksicira organizam. Zato otiđi na onaj link vidi i pročitaj. Ne reklamiram ništa niti imam išta od toga,ali zašto ne pomoći ako mogu.Ko se god odluči za to puno si je pomogao.
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 05-29-2003 8:00 | Zaključano
> Hvala, gošća i Artritis man! Zapravo, ja sam dobila > dva mišljenja:liječnik koji vodi moj slučaj > dijagnosticirao mi je juvenilni artritis, iako je to > čudno s obzirom na moju dob. Prije četiri i pol > mjeseca počele su mi upale na malim zglobovima desne, > a zatim lijeve ruke. Mjesec i pol uzimam ibuprofen i > ruke su mi potpuno dobro. Inače, nakon što prođu te > upale ja ne osjećam nikakvu ukočenost ni bol, čak ni > ujutro, što se navodi u svim opisima RA. Reuma > testovi, Waler-rose test, sve je bilo negativno. Ne > znam u kakvim vremenskim intervalima napreduje ta > bolest, jer osjećam se potpuno zdravo, a ibuprofen > mi, čini mi se, djeluje loše na želudac. U Zagreb mi > je teško, jer sam prilično daleko. Molim vas, kako se > bolest razvijala kod vas, recimo, pojavljivanje upala > i sl.? Puno ćete mi pomoći. Mari, kad je meni dijagnosticirana boleština, bilo je to na čuđenje svim liječnicima kojima sad odlazio(a bilo ih je poprilično) jer prvi put u životu su mogli vidjeti bolest u tako mladog momka, kakav sam ja. Vjerovatno prvi poznati slučaj u Hrvatskoj u tako ranoj dobi. Što je bilo začuđujuće!? Evo trenutno stanje u mene. Jer opet je počelo... bol u križima započijnje već nakon dva sata mirovanja. Znači kad legnem u krevet.. budim se često, nemiran san.. a u jutro da ne pričam. Ustajanje.. te moram sjednut oko 20 min, tek onda vježba jer se ne mogu sagnuti... strašno. Upravo sam popio Medrol... ne mogu izdržati od bolova. Mada strogo izbjegavam lijekove. Kao što rekoh mnogo mi je pomoga isključivo biljna prehrana. to ti preporučam Jer u mesu ima kiselina koje štetno djeluju na zglobove. A također vanja izbjegavat mlijeko i mliječne proizvode, jer je bolest "sposobna" da počne okoštavati zglobove. što je opasno.
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 05-30-2003 12:20 | Zaključano
> Hvala, gošća i Artritis man! Reuma testovi, Waler-rose test, sve je bilo negativno. Ne > znam u kakvim vremenskim intervalima napreduje ta > bolest, jer osjećam se potpuno zdravo, a ibuprofen > mi, čini mi se, djeluje loše na želudac. isto je bilo i sa mnom i hvala bogu, i danas je tako, svi testovi na reumu negativni, prošla sam pretraga i pretraga, od cold-testa (mislim da je to laički naziv:-) do biopsije tkiva, a svake godine 5-6 epruveta krvi i opet sve ok. Zanimljivo je da je meni to sve krenulo nakon jednog emotivnog šoka koji je moja glava dobro podnijela, ali tijelo očito nije, dr. su mi rekli da je moguće da neki drugi šok negativno djeluje, odnosno doprinese razvoju reume ili čega već (jer reumu nemam). Ne mislim o tome, znam da sam zdrava:-) Ponekad me bole prsti na rukama ali ništa strašno. Reagiram na promjene temperature, zacrvene mi se zglobovi kada mi naglo proradi cirkulacija. No, sve ja to gledam kao najnormalniji dio života. Ima puno gorih stvari. Tablete ne pijem nikada, uništile bi mi želudac. Vježbaj puno i što manje misli na to. Vjeruj mi, pomaže. I traži još mišljenja, možda zaista imaš samo problem sa perifernom cirkulacijom. I pazi na ishranu, ja npr. jedem malo slatkoga, od mesa najčešće čistu piletinu (izbjegavaj pileću kožu), ribu, puno povrća...a to ti je osim za zdravlje dobor i za ljepotu:-) sretno...pisati ću ti još kada se sjetim čega
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 06-04-2003 21:01 | Zaključano
I ja sam pročitala da reume mogu biti provocirane stresnom situacijom, a ispričat ću vam svoju priču: odavna sam imala problema sa stopalima i rukama koje su konstantno hladne, mrzle, a pri promjeni temperature crvene se. U posljednjih godinu dana proživljavala sam jednu mučnu situaciju, koja je kulminirala krajem prošle i prvih mjeseci ove godine. Doživjela sam blagi emocionalni slom. Nekako u to vrijeme počeli su problemi sa prstima: zacrvenio se jedan zglob, no prošlo je. Poslije dva mjeseca tri prsta desne ruke natekla su do pucanja, crveni, ogromni, upaljeni kao vatra u mesu. Liječena sam antibioticima, otok se povlači, ali prsti neko vrijeme ostaju ukočeni. Mjesec kasnije, isto na lijevoj ruci. Pretrage, testovi. Moj kućni liječnik sumnjao je na vaskulitis, drugi je dijagnosticirao RA, treći juvenilni artritis (za koji sam prestara). Za cijelo to vrijeme traje moja stresna situacija koja boli puno više nego prsti (i ako bih birala, ipak bih radije ponovo prošla prste nego ovo drugo!). Već mjesec i pol potpuno sam dobro. Isto toliko vremena dobro sam i na ovom drugom planu-nikad se bolje nisam osjećala, možda je samo podudarnost. Znam da je RA ozbiljan, ako ga imam, ali mene trenutno ništa ne boli. Volim hodati, satima, neki dan sam se popela na planinu (1800 m), postoji mogućnost da to jednog dana neću moći, ali možda se ne treba unaprijed mučiti time što me čeka. Naučila sam da ima stvari gorih od bolesti, i više bole, pobijedila sam jednu tešku situaciju. Ne kažem da se može pobijediti bolest, ali svi vi koji osim svog artritisa nosite na leđima još koji teret, emocionalni ili kakav drugi: možda se već sljedećeg jutra oslobodite. Želim vam što manje boli-najmanje moguće, i nešto zbog čega vrijedi ustajati, vježbati, trpjeti. Ideja, religija, preokupacija, osoba...bilo što. Pišite. Ako ste mogli ovo pročitati do kraja i ostati budni, onda možete i pisati!
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 06-04-2003 21:03 | Zaključano
I ja sam pročitala da reume mogu biti provocirane stresnom situacijom, a ispričat ću vam svoju priču: odavna sam imala problema sa stopalima i rukama koje su konstantno hladne, mrzle, a pri promjeni temperature crvene se. U posljednjih godinu dana proživljavala sam jednu mučnu situaciju, koja je kulminirala krajem prošle i prvih mjeseci ove godine. Doživjela sam blagi emocionalni slom. Nekako u to vrijeme počeli su problemi sa prstima: zacrvenio se jedan zglob, no prošlo je. Poslije dva mjeseca tri prsta desne ruke natekla su do pucanja, crveni, ogromni, upaljeni kao vatra u mesu. Liječena sam antibioticima, otok se povlači, ali prsti neko vrijeme ostaju ukočeni. Mjesec kasnije, isto na lijevoj ruci. Pretrage, testovi. Moj kućni liječnik sumnjao je na vaskulitis, drugi je dijagnosticirao RA, treći juvenilni artritis (za koji sam prestara). Za cijelo to vrijeme traje moja stresna situacija koja boli puno više nego prsti (i ako bih birala, ipak bih radije ponovo prošla prste nego ovo drugo!). Već mjesec i pol potpuno sam dobro. Isto toliko vremena dobro sam i na ovom drugom planu-nikad se bolje nisam osjećala, možda je samo podudarnost. Znam da je RA ozbiljan, ako ga imam, ali mene trenutno ništa ne boli. Volim hodati, satima, neki dan sam se popela na planinu (1800 m), postoji mogućnost da to jednog dana neću moći, ali možda se ne treba unaprijed mučiti time što me čeka. Naučila sam da ima stvari gorih od bolesti, i više bole, pobijedila sam jednu tešku situaciju. Ne kažem da se može pobijediti bolest, ali svi vi koji osim svog artritisa nosite na leđima još koji teret, emocionalni ili kakav drugi: možda se već sljedećeg jutra oslobodite. Želim vam što manje boli-najmanje moguće, i nešto zbog čega vrijedi ustajati, vježbati, trpjeti. Ideja, religija, preokupacija, osoba...bilo što. Pišite. Ako ste mogli ovo pročitati do kraja i ostati budni, onda možete i pisati!
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 06-04-2003 21:06 | Zaključano
UUUPS!!!Poslala sam dvaput istu poruku. I inače se ponavljam, skužili ste već.
Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 07-20-2006 18:24 | Zaključano
i jel ti sad bolje nakon toliko dugo vremena
norcur0n
Top 200 Contributor
Registriran(a): 24.04.2005.
Poruke : 11.256
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 07-21-2006 8:06 | Zaključano
3 godine... već bi se javila da je mislila :roll;)

expressa nocent, non expressa non nocent

Gost
Top 10 Contributor
Registriran(a): 17.10.2007.
Poruke : 439.704
Odgovor na Re: Reumatoidni artritis - što me čeka? 07-21-2006 9:42 | Zaključano
pa ako je tu zanima me kako joj je, zanima me zato što i ja sama imam jednu vrstu reumatske bolesti tj. ankilozantni spondilitis pa me zanima da li još tko ima tu bolest da se posavjetujem s njim, nemam nikavih tegoba premda sam imala prije par godina kad mi se prst na nozi deformira i ostao je deformiran, ali svakim danom sve više i više osiječam kako me kičma steže i kako sve lošije i lošije mogu disati jel mi je poćelo hvatat rebra, i pitan se zašto baš ja i zašto bas meni a iman samo 22 godine i zašto mi je život preodređen da jednog dana moram živit uz nečiju pomoć